Sertleşme Sorunu nedir?

Cinsel fonksiyon bozuklukları erkek ya da bayan bireyleri yahut çiftleri cinsel ömrün rastgele bir fazından aldıkları doyum ve hazzın oluşmaması yahut azalması olarak tanımlanabilir.

Cinsel fonksiyon bozuklukları ağrılı birleşmeden cinsel isteksizliğe, sertleşme bozukluklarından endişe ve tasaya epeyce geniş bir yelpazede, kapsamlı bir formda kıymetlendirilmesi gereken hususlardır.

En yaygın görülen cinsel fonksiyon bozukluklarından biri olan sertleşme bozukluğu yahut iktidarsızlık, ekseriyetle cinsel aktivite için peniste kâfi bir sertlik ve dikleşme elde edilememesi yahut elde edilse dahi doyum elde edilemeden sonlanması olarak tanımlanan bir durumdur. 40 yaşın üstündeki erkeklerin % 50’si kadarı sertleşme bozukluğu yaşayabilmektedir.

Sertleşme sorunu, cinsel alakaya girmekte yarattığı sorun nedeniyle bir erkeğin hayat kalitesini etkileyebilmesinin yanı sıra, diğer hastalıkların da bir belirtisi olabilir. Sertleşme bozukluğu belirtisi penise kâfi kan gitmemesi olabilen bir kalp ve damar hastalığının sonucunda ortaya çıkabilir.

Doktorunuz, sertleşme bozukluğunun altta yatan nedenlerine bakabilir ve hayatı tehdit edebilecek durumların farkında olmanıza ve tedavi ile denetiminin sağlanmasına yardımcı olabilir.

Nedenleri

Sertleşmeme pek birçoklarının altında yatan tıbbi ve ruhsal nedenler vardır. Bunlardan kimileri aşağıdaki üzeredir:
Ateroskleroz (damar sertliği), periferik damar hastalıkları, geçirilmiş kalp krizi, hipertansiyon üzere kalp ve damar hastalıkları

  • Diyabet, böbrek yetmezliği, siroz, yüksek kolesterol üzere hastalıklar
  • Epilepsi, inme, MS üzere kimi nörolojik hastalıklar
  • KOAH ve uyku apnesi üzere akciğer hastalıkları
  • Tiroid hastalıkları ve cinsiyete ilişkin hormonlarla ilgili endokrinolojik hastalıklar
  • Peyronie hastalığı (penise formunu veren dokuda bozuklular) üzere ürolojik hastalıklar
  • Depresyon, travma sonrası gerilim bozukluğu, cinsel performans anksiyetesi üzere ruhsal meseleler ve psikiyatrik hastalıklar
  • Kimi kanserlerin tedavisinde kullanılabilen bir ekip kemoterapi yahut radyoterapi süreçleri
    Bazı ilaçlar
  • Bazı ameliyatlar

Belirtiler

Sertleşme bozuklukları genel olarak şu formda ortaya çıkar:
Peniste cinsel alakaya girebilecek sertliğin elde edilememesi
Peniste cinsel bağa elverişli sertliğin elde edilebilmesine karşın doyum sağlanmadan kaybedilmesi
Erken boşalma nedeniyle haz sağlanamadan penis sertliğinin kaybedilmesi
Tanı Yöntemleri

Sertleşme bozukluğunun tanısının yanı sıra tedavisi için altta yatan nedenin tespiti de büyük ehemmiyet taşır. Bu nedenle, tıbbi hikayeniz ve muayenenizin akabinde doktorunuz elde edeceği bulgulara öre bir kadro tetkikler isteyebilir. Bunlardan kimileri şu formda sıralanabilir:

Kan ve İdrar Tetkikleri

Sertleşme bozukluğunun kimi nedenlerinin ortaya konması için kan sayımı, kolesterol ve diyabet hastalıklarıyla alakalı tetkikler, kimi hormon tetkikleri, böbrek, karaciğer üzere organların durumunu ortaya koyan tetkikler istenebilir.

Renkli Doppler

Bu test penisteki kan damarlarından kan akışını tahlil eder.

Ultrason

Bu görüntüleme testi, organların bir imajını oluşturmak için yüksek frekanslı ses dalgaları kullanır. Erektil disfonksiyon durumunda, bu test zayıf kan akışını yahut penisin iç yapısındaki bozuklukları gösterebilir.

Biotesiometri

Bu test uyarılma sonucunda ereksiyonu sağlayan hudut işlevini test etmek için elektromanyetik titreşim kullanır.

NPT (Noktürnal Penil Tümesans) Testi

Gece testi de olarak bilinen bu testte penisin etrafına yerleştirilen özel bir aygıt, uykunuzda ereksiyon olup olamadığınızı belirleyebilir.

Sertleşme Sorunu Tedavi Yöntemleri

Sertleşme bozukluğu tedavileri genellikle altta yatan sorunun tedavi edilmesiyle başlar. Doktorunuz, sertleşme bozukluğunun nedeni olarak bir öbür hastalığı tespit ederse sizi ilgili branş doktoruna yönlendirebilir. Doktorunuz ayrıyeten,

sertleşme problemi için ilaç tedavisine de başlayabilir.

Gerekli durumlarda cerrahi tedavilerin de seçenekler ortasında bulunduğu sertleşme bozukluğu tedavilerinde, doktorunuz kimi durumlarda bir kadro aygıt tavsiyelerinde de bulunabilir:

Ereksiyon sağlayıcı yardımcı aygıtlar: Kimi hastalara vakum pompaları ve başka aygıtlar önerilebilir.

Penil implant: Cerrahi formüllerle penis içerisine yerleştirilen implantlar,

Bizi ArayınForm Doldurun